Torta a nehéz napokra
2007.01.14. 12:01
Szerelmi bánat és egyéb lelki nyűgök okozta panaszok mérséklésére
egy 26 centis tortaformához
25-35 dkg vajas keksz
(attól függően, milyen vastag tésztát szeretnél... a 30 deka igazán ideális - szerintem :) )
15 deka vaj, olvasztva
1 citrom
60 dkg mascarpone
5-10 dkg cukor (ízlés szerint, ám még az édesszájúaknak is azt ajánlom, spóroljanak)
5 dkg őrölt mandula (érdemes óvatosan megpirítani, ám anélkül is tökéletes)
2 dl tejszín
4-5 kevésbé érett nektarin
egy kevéske őszibarack lekvár
kevéske szeletelt mandula a díszítéshez (no ezt már tényleg pirítsuk meg, úgy sokkal szebb a színe és finomabb is)
A "tészta"
A tortaforma aljára tegyünk egy kis sütőpapírt.
A kekszet hajigáljuk egy erős nylon zacskóba, s essünk neki egy sodrófával :), esetleg egy borosüveggel, s alaposan törjük össze.
A kekszet dolgozzuk össze jó alaposan a felolvasztott vajjal, s tapasszuk a forma aljára szép egyenletesen. Tegyük be a hűtőbe legalább egy órára, hogy megkeményedhessen.
A krém
A citromot jó alaposan mossuk meg. A héját reszeljük a már egy tálba kanalazott mascarpone-hoz, valamint a leve egy részét is (akár az összeset is, ízlés szerint). Jöhet még hozzá az őrölt mandula, s a cukor fele.
Az alaposan behűtott tejszínt verjük fel a maradék cukorral, jó kemény habbá, s keverjük össze a citromos, mandulás mascarpone-val. Az így kapott masszát jó sokáig verjük robotgéppel (Gabesznak ezúton is köszönöm tegnapi áldozatos és kitartó munkáját :) ). Mondhatnám, homogenizáljuk :D, de a lényeg nem ennyire ez, sokkal inkább, hogy finom, habos legyen a krém. Legalább 10 pecet szánjunk rá, érdemes.
A továbbiakban :)
Ha már letelt az egy óra, vegyük ki a "tésztát" a hűtőből. Kenjük meg vékonyan(!) a lekvárral, majd fektessünk rá egy rétegben szép vékonyra vagdosott nektarin cikkeket.
Erre jöhet a krém, amit jó alaposan simogassunk el, majd mehet a hűtőbe megint csak.
Ha már nem sokára itt a tálalás ideje, pirítsuk meg óvatosan a szeletelt mandulát (VIGYÁZAT, könnyen megég :) ). A krémre fektessünk szép, formás nektarin cikkeket, körbe-körbe. (Szerintem elég egy rétegben, de ki tudja...) Ha ez is megvolt, szórjuk meg a pirított szeletelt mandulával. Míg fel nem szolgáljuk, tegyük a hűtőbe.
Mielőtt levennénk a tortaforma karimáját, vagdossuk körbe a sütit!
|